spolne bolezni

Spolno prenosljive okužbe (SPO)

  • so okužbe, ki se prenašajo s spolnimi stiki, izjemoma drugače.
  • okužbe lahko povzročajo bakterije, virusi, glive, praživali in ektoparaziti.
  • med bakterijskimi okužbami so najpogostejše klamidijske okužbe, gonoreja in sifilis.
  • med virusnimi okužbami je najpogostejša okužba s humanimi virusi papiloma (HPV), herpesom (HSV 1 in 2), hepatitisom B in C ter virusom HIV.
  • med glivičnimi okužbami je pogosta kandidoza.
  • pražival Trichomonas vaginalis povzroča trihomonozo.
  • ektoparaziti pa povzročajo garje in sramno uživost.

V ambulanti za proktologijo in SPO edini v SV Sloveniji izvajamo diagnostiko in zdravljenje najpogostejših spolno prenosljivih obolenj zadnjika in danke ter vam brez predsodkov svetujemo glede varne spolnosti, o analnem seksu, erektilni disfunkciji itd. Osebam, ki prakticirajo receptivne analne spolne odnose svetujemo odvzem analne citologije po vzoru brisa materničnega vratu pri ženskah, HPV testiranje itd. Opravljamo tudi testiranje na HIV, hepatitis B in sifilis na osnovi krvnih preiskav. Zagotovljena vam je stroga diskretnost, razumevanje in strokovnost!


Zakaj bi se testiral za SPO?

Večino SPO lahko pozdravimo, pri drugih kot je okužba s HIV pa pravočasno zdravljenje odloži nastanek bolezni, bistveno podaljša preživetje, izboljša kvaliteto življenja in zmanjša možnost prenosa okužbe. Nezdravljene SPO vam morda dolgo ne povzročajo težav, lahko pa imajo dolgoročne resne posledice za vaše telesno in psihično zdravje.


Zakaj pregled pri proktologu?

Preventivni pregled zadnjika in danke priporočam za vse, ki prakticirajo receptivne analne spolne odnose, saj spolno prenosljiva obolenja odkrijemo prej in jih zato lažje in hitreje pozdravimo.

accredited logo

placilo24

telefonsko narocanje

obrazec za narocanje

cenik

cakalne dobe

kirurski centri

Kirurgija

Zdravsplet
estetika
Estetika
Zdravsplet